Kuchnie świata to zarówno bogactwo aromatów, różnorodność potraw, jak i intensywność doznań smakowych. Korzystanie z kuchni innych narodowości rozbudza naszą kulinarną kreatywność, każdy region świata bowiem ma do zaproponowania coś innego.
Wychowanki wraz z p. Mileną Witkowską pierwszego dnia przeniosły się w smaki kuchni włoskiej, która jest jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, zalicza się do niej dania takie jak: tradycyjna pizza, spaghetti ,tortellini, lasagne, risotto .Najbardziej bliskim daniem naszemu sercu jest spaghetti. Było ono bardzo aromatyczne i miało wyśmienity smak. Nieodłącznym elementem naszej wędrówki po krainach smaku jest kuchnia ojczysta. Wbrew stereotypowym poglądom naszej kuchni, postanowiłyśmy przygotować typowe polskie danie czyli pierogi z serem oraz słodką zasmażką i śmietaną. Kolejnym przystankiem naszej podróży będzie stacja o nazwie kuchnia grecka i japońska. Mamy nadzieje ,że przyrządzone dania spełniły oczekiwania smakoszy.
Milena Witkowska