Program „JUNIOR EDU – ŻYWIENIE”

Zbyt małe spożycie warzyw i owoców, nadmierne spożycie słodkich napojów, niespożywanie śniadań oraz drugich śniadań w szkole, spożywanie zbyt dużej ilości produktów o niskiej wartości odżywczej (jak słodycze, słodkie napoje, słone przekąski) to jedne z błędów pojawiających się w sposobie odżywiania dzieci. Zgodnie z zaleceniami warzywa i owoce powinny być spożywane kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków oraz pojadania (łącznie co najmniej 5 porcji dziennie). Badania wykazują, że spożycie warzyw i owoców przez dzieci i młodzież w Polsce jest cały czas niezadowalające. Nawyki żywieniowe wypracowane w dzieciństwie często są kontynuowane w życiu dorosłym. Dlatego istotne jest, aby już od najmłodszych lat kształtować je w sposób prozdrowotny. W tym celu Ministerstwo Edukacji i Nauki oraz Ministerstwo Zdrowia przygotowało program edukacji żywieniowej uczniów szkół podstawowych w klasach I-VI pn. Junior Edu- Żywienie (JEŻ).
W aspekcie narastającej nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży niezbędne jest podejmowanie prozdrowotnych działań edukacyjnych obejmujących całe środowisko szkolne – uczniów, nauczycieli oraz rodziców. Program Junior Edu-Żywienie (JEŻ) będzie realizowany w całej Polsce przez specjalistów z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie. W programie „Junior Edu-Żywienie” bierze udział również nasza szkoła.

Koordynator: Klaudia Majewska-Rybacka

 

 

 

Skip to content