Dnia 5 września 2019 roku dzieci z Katolickiego Publicznego Przedszkola „Pod Aniołem Stróżem” wzięły udział w kosmicznych warsztatach kulinarnych.
Podczas zajęć prowadzonych przez pracowników Akademii Małego Kuchcika dzieci kształtowały swoje umiejętności kulinarne, zdobywały wiedzę na temat zdrowego odżywania, a przede wszystkim dobrze się bawiły. Miały możliwość kulinarnego eksperymentowania oraz tworzenia pysznych deserów.
Nasi mali kucharze z zaciekawieniem oglądali eksperymenty z wykorzystaniem ciekłego azotu i suchego lodu. Podczas warsztatów dzieci z wielkim zaangażowaniem wykonały ciasteczkowe rakiety, kosmiczne babeczki, dymiący napój kosmonauty oraz pyszne lody galaktyczne mrożone ciekłym azotem.
Biorąc udział w zajęciach przedszkolaki z pewnością rozwinęły swoją pasję kulinarną, poczucie estetyki, samodzielność oraz sprawność manualną, a także umiejętność planowania i organizowania swoich działań.
Wspólne przygotowanie posiłku było okazją do integracji oraz wzmocnienia współdziałania w grupie.
Ewelina Rutkowska