Dnia 7 listopada 2019 r. w naszej szkole świętowaliśmy Dzień Zdrowego Śniadania.
Wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
Celem zajęć było zwiększenie świadomości najmłodszych w kwestii prawidłowego odżywiania ze szczególnym uwzględnieniem śniadania.
Dla naszych uczniów był to dzień szczególny, gdyż mieli oni przygotować wielką śniadaniową ucztę. Śniadanie poprzedzone było zajęciami, które miały na celu uświadomienie dzieciom, jak ważne jest spożywanie na początku dnia zdrowego posiłku. Uczniowie przypomnieli sobie zasady savoir-vivre prawidłowego zachowania się przy stole.
Mali Długoszacy z entuzjazmem uczestniczyli w podjętej akcji. Zaangażowali się w nią także rodzice, którzy zadbali o produkty potrzebne do zorganizowania zdrowego śniadania. Na stole znalazły się zatem: pieczywo, masło, wędliny, jajka, sery, jogurty, owoce, warzywa. Każdy uczeń wypracował piękne, smakowite kanapki, które zajadaliśmy ze smakiem. Śniadanie było niecodzienne, urozmaicone i przepyszne, a uczniowie nabrali energii, by sprostać szkolnym obowiązkom.
Katarzyna Matuszewska