8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Dzień Zdrowego Jedzenia można obchodzić na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej oraz spożywania drugiego śniadania.
Z tej okazji w klasie 2a SP odbyły się warsztaty z dietetykiem, podczas których dzieci dowiedziały się jak należy się zdrowo odżywiać oraz zapoznały się z aktualną Piramidą Zdrowego Odżywiania i Aktywności Fizycznej. Następnie każde dziecko z pomocą pani dietetyk wykonało koktajl owocowy ze swoich ulubionych owoców. Było bardzo zdrowo i pysznie.
Klaudia Majewska-Rybacka