7 maja dzieci z grupy 6-latków uczestniczyły w warsztatach kulinarnych w restauracji „Klimaty”. Zadaniem przedszkolaków było przygotowanie kruchych ciasteczek.
Celem zajęć było kształcenie praktycznych umiejętności kulinarnych, poznawanie zasad prawidłowego odżywiania się, które są niezbędne w dorosłym życiu. Ponadto w czasie zajęć przedszkolaki kształciły umiejętność współpracy w grupie oraz doskonaliły umiejętność samodzielnego przygotowywania prostych słodkości.
Na początku dzieci poznały tajniki powstawania ciasta, rozpoznawały różnymi zmysłami składniki. Następnie samodzielnie formowały ciasto, wałkowały,wycinały foremkami.
Wszystkim podobało się mieszanie składników i wygniatanie ciasta, ale największą przyjemność sprawiło nakładanie kolorowych posypek i dekorowanie lukrem.
Dziękujemy Państwu Martin Ochoa i Katarzynie Ochoa-Kowalskiej za zorganizowanie wspaniałych warsztatów w restauracji.
Justyna Paczkowska