Mikołajkowe warsztaty kulinarne w internacie

Mikołajkowe warsztaty dla społeczności internackiej odbyły się 6 grudnia. Podczas warsztatów powstały pyszne ciasteczka – renifery i babeczki. Wszystkie słodkości młodzież przygotowała samodzielnie, jednakże  pod czujnym okiem Pani Mileny Witkowskiej. Poniżej umieszczamy  przepis na ciasteczka, aby można go było wykorzystać podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia:

Kruche ciasteczka

SKŁADNIKI

INSTRUKCJA

1.       Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste.

2.       Mąkę wymieszaj z cynamonem oraz z mielonymi migdałami.

3.       Do masy maślanej dodaj sok z cytryny oraz jajko i krótko zmiksuj.

4.       Zmniejsz obroty i wsypuj powoli mąkę.

5.       Na koniec krótko zagnieć ciasto, tak aby cała mąka się dobrze połączyła.

6.       Zawiń ciasto w folię spożywczą – spłaszcz na placek i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.

7.       Blat kuchenny posyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto do grubości około 5 mm.

8.       Wytnij ciasteczka, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

9.       Resztę ciasta ponownie krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij ciastka.

10.    Piecz w 170 stopniach  przez około 10 minut – aż będę lekko rumiane na brzegach.

11.    Po upieczeniu ostudź.

 

SMACZNEGO !!!

 

Nasze kulinarne wypieki jako upominki zostały rozdane przez internackiego św. Mikołaja.

Tradycyjnie 6. grudnia to czas, kiedy w internacie stroimy choinkę. Jest to dla wszystkich wychowanków chwila integracji i radości.

„Wczoraj rosłaś na polanie, dzisiaj przyszłaś do nas, jakie miłe to spotkanie choinko zielona…”

Wychowankowie internatu wraz z Panią Sandrą Iwańską zawieszali bombki, łańcuchy, kolorowe światełka. Świąteczne drzewko wygląda prześlicznie i wprowadziło magiczny nastrój.

Młodzież sama rwała się do pracy, a choinka została ubrana w mgnieniu oka.

Wychowawcy internatu: Milena Witkowska i Sandra Iwańska

Skip to content