Mikołajkowe warsztaty dla społeczności internackiej odbyły się 6 grudnia. Podczas warsztatów powstały pyszne ciasteczka – renifery i babeczki. Wszystkie słodkości młodzież przygotowała samodzielnie, jednakże pod czujnym okiem Pani Mileny Witkowskiej. Poniżej umieszczamy przepis na ciasteczka, aby można go było wykorzystać podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia:
Kruche ciasteczka
SKŁADNIKI
INSTRUKCJA 1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste. 2. Mąkę wymieszaj z cynamonem oraz z mielonymi migdałami. 3. Do masy maślanej dodaj sok z cytryny oraz jajko i krótko zmiksuj. 4. Zmniejsz obroty i wsypuj powoli mąkę. 5. Na koniec krótko zagnieć ciasto, tak aby cała mąka się dobrze połączyła. 6. Zawiń ciasto w folię spożywczą – spłaszcz na placek i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę. 7. Blat kuchenny posyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto do grubości około 5 mm. 8. Wytnij ciasteczka, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Resztę ciasta ponownie krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij ciastka. 10. Piecz w 170 stopniach przez około 10 minut – aż będę lekko rumiane na brzegach. 11. Po upieczeniu ostudź.
SMACZNEGO !!!
|
Nasze kulinarne wypieki jako upominki zostały rozdane przez internackiego św. Mikołaja.
Tradycyjnie 6. grudnia to czas, kiedy w internacie stroimy choinkę. Jest to dla wszystkich wychowanków chwila integracji i radości.
„Wczoraj rosłaś na polanie, dzisiaj przyszłaś do nas, jakie miłe to spotkanie choinko zielona…”
Wychowankowie internatu wraz z Panią Sandrą Iwańską zawieszali bombki, łańcuchy, kolorowe światełka. Świąteczne drzewko wygląda prześlicznie i wprowadziło magiczny nastrój.
Młodzież sama rwała się do pracy, a choinka została ubrana w mgnieniu oka.
Wychowawcy internatu: Milena Witkowska i Sandra Iwańska